Festhetsz MDF-et emulzióval?

Tudja Meg Az Angyal Számát

2021. szeptember 12. 2021. szeptember 9

A közepes sűrűségű farostlemez vagy közismertebb nevén MDF az egyik legkönnyebben sima, minőségi felület elérése festéskor, mivel nincs nyilvánvalóan felismerhető felületi szemcséje. Ha azonban szeretné MDF faanyagának színét a falaihoz igazítani, hogy egységes dekorációt hozzon létre, akkor felmerülhet a kérdés, hogy festheti-e az MDF-et emulzióval.



A mai cikkben megvitatjuk, hogy lehet-e festeni MDF-et emulzió és hogy ajánljuk-e. Tehát ha többet szeretne megtudni, olvassa tovább.



12 12 jelentése angyalok
Tartalom elrejt 1 Festhetsz MDF-et emulzióval? két Mi az emulzió felvitele az MDF-re? 3 A szaténfát vagy a fényt jobb használni? 4 Melyik a legjobb MDF alapozó emulzióhoz? 4.1 Kapcsolódó hozzászólások:

Festhetsz MDF-et emulzióval?

Igen, festheti az MDF-et emulzióval, ami nagyon kényelmes, ha MDF falpaneljeit festeni szeretné. Az olyan tárgyak, mint a vitrinek és tárolóegységek kopásálló felülete érdekében azonban jobb, ha önalapozó szaténfát vagy fényes felületet használ.



Mi az emulzió felvitele az MDF-re?

Mivel az emulziót kifejezetten falakon és mennyezeteken való használatra tervezték, rengeteg előkészületre van szükség ahhoz, hogy az emulzió az MDF felületére kerüljön.

Általában a következőkre lesz szüksége:



  1. Alaposan tisztítsa meg és zsírtalanítsa a felületet cukros szappannal.
  2. Dörzsölje le csiszolóanyaggal.*
  3. Porolja le a felületet.
  4. Vigyen fel faalapozót – ez a lépés különösen fontos, mivel az MDF egy farostlemez, amely higroszkópossá teszi, és ezért több nedvességet szív fel. Első alapozás nélkül a festés a legjobb esetben is gyengébb lesz.
  5. Vigyen fel aljszőrzetet.
  6. Adjon hozzá további két réteg emulziót.

*Mindig ügyeljen arra, hogy maszkot viseljen, és jól szellőztesse a helyiséget, amikor MDF-et csiszol, mivel ez hihetetlenül veszélyes lehet az egészségére.

A szaténfát vagy a fényt jobb használni?

Ez valóban attól függ, hogy milyen tárgyat fog festeni. Például, ahogy fentebb említettük, ha MDF falpaneleket fest, akkor olyan matt felületet szeretne elérni, amely matt emulziókkal könnyen elérhető. Míg a szaténfa és a fényesség sokkal tartósabb, a fénye túl magas lenne, és a falpanelek tökéletlenségei könnyen észrevehetők.

Másrészt, ha MDF-ből készült vitrineket vagy tárolóegységeket fest, valószínűleg a festéket gyakran dörzsöli a kéz vagy a tárgyak, ami azt jelenti, hogy olyan festékre lesz szüksége, amely tartós, hogy elkerülje a nyomokat vagy karcolásokat a felületen. Ebben az esetben tanácsos szaténfát vagy fényes anyagot (és egy szakaszon olaj alapú tojáshéjat) használni. Mint fentebb, ezeknek a festékeknek az MDF-re történő felhordásának folyamata nagyon hasonló az emulziókhoz.



Ha MDF szekrényeket stb. fest emulzióval, akkor legalább használjon sima lakkot, például a Polyvine által gyártott lakkot. Ez legalább némi védelmet biztosít a felületnek a nyomok és karcolások ellen.

Melyik a legjobb MDF alapozó emulzióhoz?

Most, hogy tudja, hogy bizonyos esetekben használhat emulziót MDF-re, a kulcskérdés az, hogy melyik a legjobb MDF alapozó emulzióhoz?

Mint mindig az ilyen kérdésekre, a válasz szubjektív. Azonban szakmai szempontból nem használnék mást, mint a Johnstone's Trade MDF Primer-t. Sajnos hihetetlenül drága, így ha költségvetési lehetőséget keres, a Leyland Trade MDF alapozója jobb választás lehet az Ön számára (bár nem olyan jó, mint a Johnstone-é!).

Kategória
Ajánlott
Lásd Még: