Artex mennyezet festése: A végső útmutató

Tudja Meg Az Angyal Számát

2021. október 20

Az örvénylésektől a hullámoktól a kagylókig és a pattanásokig a funky textúrájú Artex mennyezet nagy divat volt akkoriban, amikor a bársonybútorok és a szőnyeggel borított fürdőszobák voltak a város legmenőbb belső berendezései. Visszatérnek a divatba?



Vannak, akik szeretik a nosztalgikus vonzerőt, míg mások kiütést tudnak kihozni belőle. Bármelyik oldalon is találja magát, ha van otthonában Artex mennyezet, akár régi, akár új, speciális megközelítést kell alkalmaznia a festésükhöz.



A texturált mennyezetek manapság sok ember esztétikai ízlése miatt kiestek, de könnyen belátható, miért voltak olyan népszerűek. A hangelnyelő tulajdonságokkal és a renderelés megbocsátó természetével, amely segít elrejteni mindenféle ütést, repedést és apró hibát, az Artex könnyen felhordható, nem igényel szakértelmet, és valóban nagyon sokoldalú és strapabíró.



És most a retro dizájn valószínűleg teljes kört jelent a belsőépítészeti trendekben. Tehát akár egy újonnan beszerzett texturált mennyezetet fest, akár egy eredeti Artex mennyezetet állít vissza egy kis TLC-vel, az itt található utasítások és tippek segítenek a legjobb eredmény elérésében.



Tartalom elrejt 1 Festhetsz Artexre? két Milyen festéket használjon Artex mennyezetekhez? 3 Milyen görgőt használjon az Artex mennyezetekhez? 4 Hogyan festsünk Artex mennyezetet 4.1 amire szüksége lesz 4.2 1. lépés: Hogyan készítsünk 4.3 lépés: 2. Fogja meg az ecsetet 4.4 3. lépés: Csak görgessen vele 4.5 4. lépés: Egyenletes felületet kap 5 Fontos szempontok az Artex mennyezetek festésekor 6 Végső gondolatok 6.1 Kapcsolódó hozzászólások:

Festhetsz Artexre?

Bár van néhány kihívás, a rövid válasz az, hogy igen, biztosan megteheti. Az Artex egy különösen porózus anyag, amely nagymértékben felszívódik, ráadásul göröngyös a felülete, így a szokásos vakolt mennyezethez képest más megközelítést igényel a legjobb felület elérése érdekében. De ne féljen egy kis előkészülettől, és az alábbi lépésről lépésre bemutatott oktatóanyagunk segítségével az Artex mennyezet frissen és gyönyörűen nézhet ki stressz nélkül.

Milyen festéket használjon az Artex mennyezetekhez?

Szükséged lesz a jó minőségű fehér emulziós festék és legalább két réteg felhordása várható az Artex mennyezet hatékony fedéséhez. A Dulux Trade Supermatt festék jó választás a belső felületek nagy átlátszatlanságára. Konyhákban és fürdőszobákban érdemes megfontolni egy foltálló emulziót.

Milyen görgőt használjon az Artex mennyezetekhez?

A megfelelő görgő használata kulcsfontosságú projektje sikeréhez. A legjobb eredmény elérése érdekében használjon hosszú szálú hengert, amely ¾ hüvelyk vastagságú, mint a szokásos ⅜ hüvelyk hengerrel.



Hogyan festsünk Artex mennyezetet

amire szüksége lesz

Anyagok Eszközök
Fehér emulziós festék25 mm-es vágás ecsettel
MaszkolószalagHenger és tálca
Poros lapokHosszabbító rúd
Cukor szappan

1. lépés: Hogyan készítsünk

Távolítson el annyi bútort, amennyit csak lehetséges, és tegye le a műanyag fóliát és egy rongyot, hogy megvédje a padlót és a bútorokat. Ezután óvatosan helyezze el és nyomja a helyükre festőszalag csíkokat rövid szakaszokban azon a helyen, ahol a fal találkozik a plafonnal.

A lámpatesteket maszkolószalaggal is védheti. Távolítsa el a laza szennyeződést és port a felületről egy kemény seprőkefével, vagy mossa le cukros szappannal, ha zsírlerakódást észlel.

lépés: 2. Fogja meg az ecsetet

Kis ecsettel vigyen fel festéket a mennyezet minden szélére, egészen a festőszalagig, hogy tiszta vonal legyen a mennyezet és a fal között. Ezután vegye a hengert, rögzítsen egy hosszabbító rudat, ha szükséges a magas mennyezethez, és mártsa a hengert a festéktálcába vagy a szellőzőbe. Győződjön meg róla, hogy bőségesen töltse fel a hengert festékkel, és távolítsa el a felesleget a festékszitán.

3. lépés: Csak görgessen vele

A henger segítségével vigye fel az első festékréteget hosszú, egyenes csíkokban. Kerülje a szakaszok túlterhelését, mivel az Artex túlzott nedvesítése hámlást vagy kitöredezést okozhat. Hagyjon legalább 3 órát megszáradni ez a bevonat.

4. lépés: Egyenletes felületet kap

Amikor az első réteg megszáradt, folytathatja a második réteg felhordását. Ismét hosszú, egyenes mozdulatokkal a hengerrel, de ezúttal az első rétegre merőleges irányban. Ez segít elérni a kívánt egyenletes felületet a texturált mennyezeten.

Fontos szempontok az Artex mennyezetek festésekor

Sokak számára az Artex név az azbeszt szinonimája. A természetben előforduló ásványként érvényes kapcsolatot használták erősítésére egészen a 80-as évek közepéig. De tudtad, hogy valójában csak akkor jelentenek veszélyt az egészségre, amikor az azbesztben lévő apró szálak felszabadulnak és a levegőbe kerülnek?

A szálak biztonságosan rögzítve maradnak az Artex belsejében, amíg vissza nem csiszolja, belefúrja vagy megkísérli eltávolítani. Tehát ha azt tervezi, hogy megszabadul az Artex mennyezetétől, vagy visszacsiszolja azt, akkor azbesztvizsgálatot kell végeznie, mielőtt elkezdi.

Ha csak egy festékréteggel szeretné felfrissíteni texturált mennyezetét, és nem biztos abban, hogy a mennyezetében van-e azbeszt, akkor a legjobb, ha óvatosan jár el, és pormaszkot visel a felület előkészítése és tisztítása során. . Megbízható otthoni azbesztvizsgáló készleteket is vásárolhat az Amazontól nagyjából 20 fontért.

Ha újonnan felvitt Artex texturált felülettel rendelkezik, festés előtt hagyjon 24 órát, hogy az anyag teljesen megszáradjon.

Ha a mennyezetét még soha nem festették, akkor az első festékréteget kb. 10%-os vízzel hígíthatja, hogy lehetővé tegye a régebbi, korábban festetlen Artex nedvességfelvételét.

Végső gondolatok

Ha már egy ideje texturált mennyezetekkel él, túlságosan is jól ismeri azt, hogy a csomós textúrájú és porózus felületek mágnesként vonzhatják a port és a szennyeződést, ami aztán elszíneződéshez vezethet.

A jó hír az, hogy az Artex új festékréteggel való bevonása jelentősen csökkenti az Artex nedvességfelvételi képességét, ezáltal kevésbé áteresztő, így a jövőben nem fog olyan könnyen elszíneződni vagy porosodni.

Akár stukkó-, akár akusztikus mennyezetként, akár élelmiszer-ihlette, túrós vagy pattogatott kukorica mennyezetként, vagy akár az Artex márkanéven ismeri őket, a texturált mennyezet nagyszerű tulajdonsága lehet otthonának.

Ha rászánja az időt, valamint az itt található tippeket és ajánlásokat, akkor a legjobbat hozhatja ki Artexéből, ha friss festékréteggel igazán pompává varázsolja.

Kategória
Ajánlott
Lásd Még: