Mennyi ideig tart az emulziós festék száradása?

Tudja Meg Az Angyal Számát

2021. szeptember 13

Lakásfelújítást végez emulziós festékkel? Ebből a cikkből megtudhat mindent, amit tudnia kell az emulziós festék száradási idejéről.



Társadalomként szeretünk festeni, átlagosan használva több mint tízmilliárd gallon festéket évente.



Rengeteg különböző festéktípus áll rendelkezésre minden különböző dekorációs projekthez, de az emulzió az egyik legnépszerűbb lehetőség.



Emulziós festék egy vízbázisú festék, amely nagyszerű választás, ha otthoni fejlesztéseket végez a falakon és a mennyezeten. Ennek az az oka, hogy a sima és sűrű konzisztencia könnyen alkalmazható, így még a kezdők is gond nélkül alkalmazhatják néha!). Még jobb, hogy jól ellenáll a nedvességnek, például a gőznek és az általános otthoni páratartalomnak, így alkalmas fürdőszobákban és konyhákban való használatra, különösen akkor, ha speciális konyhai és fürdőszobai emulziót választ.

Ha emulziós festékkel készül dolgozni otthonán, hasznos tudnia, mennyi ideig tart a száradás. Ennek ismerete segít több alkalmazás megtervezésében, és elkerülheti, hogy a nedves falak bármilyen rendetlenséget okozzanak. Olvassa el, hogy megtudja, mennyi ideig tart az emulzió száradása, és megtudhatja, milyen fontos tényezők befolyásolhatják ezt a száradási időt:



Tartalom elrejt 1 Mennyi ideig tart az emulziós festék száradása? két Fontos tényezők, amelyek befolyásolják az emulziós festék száradási idejét 2.1 Magas páratartalom 2.2 Kondenzáció 23 Hőfok 2.4 terjesztés 2.5 Egyrétegű VS Kétrétegű 2.6 Felület 3 Népszerű márka emulziós száradási idők 4 Döntő gondolatok 4.1 Kapcsolódó hozzászólások:

Mennyi ideig tart az emulziós festék száradása?

Az emulziós festék durván 1-2 óra alatt megszárad, de a második réteget az eredeti festési időtől számítva legalább négy óráig nem szabad felvinni. Ez lehetővé teszi, hogy az első réteg keményen száradjon, így a második réteg simán megy fel anélkül, hogy felveszi a kezdeti festéket.

Fontos tényezők, amelyek befolyásolják az emulziós festék száradási idejét

Amikor az emulziós festék megszárad, párolgási és összeolvadási folyamaton megy keresztül. A párolgás során a festékből származó víz és társoldószerek elpárolognak.

Az összeolvadás során erős film jön létre a festékben lévő részecskékből, amelyek az alkalmazási folyamat során szétszóródtak. Ezt a szárítási folyamatot számos tényező befolyásolhatja, és jó ötlet ezeket a tényezőket ismerni, hogy figyelembe tudja venni őket a száradási időkben.



Íme néhány leggyakoribb tényező, amelyek befolyásolják az emulziós festék száradási idejét…

Magas páratartalom

Ha magas a páratartalom, az emulzió száradási folyamata lelassul. Ennek az az oka, hogy a víz lassabban hagyja el a festéket, leállítva a száradás párolgási szakaszát. Magas páratartalom esetén a legrosszabb esetben a légkörből származó víz annyiban kerül a festékbe, mint amennyi víz távozik a festékből. Ez azt jelentheti, hogy a festékből a társoldószerek szakaszonként a víz előtt elpárolognak, egyenetlen vagy hibás festékfoltokat hagyva hátra.

Kondenzáció

Ha egy felület valószínűleg páralecsapódást vonz, a nedvességcseppek befolyásolhatják a festék száradását. A száradási idő alatt fontos a megfelelő levegő szellőzés és a lehető legnagyobb nedvességcsökkentés biztosítása a területen, hogy elkerüljük a páralecsapódást.

Hőfok

A fagypont alatti hőmérséklet megakadályozhatja a kiszáradást, mert a festékben lévő nedvesség kikristályosodhat, és ezért nem párolog el a festékből. A nagyon meleg időjárás hatására a festék felső rétege bőrképződhet, míg az alatta lévő réteg nem szárad ki. A nagyon meleg hőmérsékleten felvitt festék olyan gyorsan megszáradhat, hogy nem szárad egyenletesen, és megrepedhet, hólyagosodhat vagy felemelkedhet.

111 angyalszámot jelent

Ideális esetben az emulziós festéket 15-25 Celsius fok körüli környezeti hőmérsékleten kell felhordani és hagyni száradni, nem csak a felhordás napján, hanem néhány napig azután.

terjesztés

Ha a festéket egyenetlen eloszlásban hordják fel, a vastagabb területek száradása hosszabb ideig tart, mint a vékonyabb bevonatú területek. Ideális esetben kiváló minőségű hengert használ a festék egyenletes felhordásához, hogy a száradási idő a teljes felületen azonos legyen. A díszítés esztétikus eredményének is jót tesz az egyenletes felhordás.

Egyrétegű VS Kétrétegű

Az egyrétegű festékek száradása átlagosan 6 óra, de optimális körülmények között legalább 16 óra. A kétrétegű festékek átlagosan sokkal gyorsabban száradnak, körülbelül 4 órával a felhordások között, bár az egyrétegű és a kétrétegű festékeket is hagyni kell pár napig száradni optimális páratartalom és hőmérséklet mellett.

Felület

Ha előkészített, száraz, sima falra fest, az emulziós festékkel 1-2 óra a száradási idő tökéletes hőmérséklet és alacsony páratartalom mellett.

Másrészt, ha az vagy festő emulzió fára, például MDF-re , a száradási időt maga a fa is befolyásolhatja, amelynek festés előtt teljesen meg kell száradnia.

Ha a fa nedvességet tartalmaz, előfordulhat, hogy a festék nem csak tovább szárad, de előfordulhat, hogy nem is szárad egyenletesen. A felhólyagosodás a festék alatti nedves fa gyakori következménye, és a festék megszáradása után fordulhat elő, mivel a nedvesség valamikor beszivárgott a fába. A festék felhólyagosodását ki kell javítani, ami végső soron időbe és pénzbe kerül.

Népszerű márka emulziós száradási idők

Annak érdekében, hogy jobban tájékozott legyen az emulziós festék kiválasztásával kapcsolatban, íme néhány legnépszerűbb emulziós festékmárka átlagos száradási ideje:

folyamatosan látom a 11

Dulux

A Quick-dry egy óra alatt érintésmentessé válik, a második réteget pedig hat óra múlva viheti fel. További hat óra múlva teljesen megszárad.

A Dulux Matt emulzió a felhordások között körülbelül 2-4 óra alatt szárad meg.

Johnstone

A Johnstone emulzió átlagos száradási ideje 1-2 óra, amíg érintésmentes lesz, és 2-4 óra a felhordások között.

Tikkurila Optiva 5

A Tikkurila Optiva 5 átlagos száradási ideje érintésmentesen egy óra, a felvitelek között pedig 2-4 óra.

korona

A Crown emulzió átlagos száradási ideje körülbelül 1-2 óra az érintéses száradásig és 2-4 óra a felhordások között.

Mylands

A Mylands emulzió átlagos száradási ideje érintésmentesen 1-2 óra, a felvitelek között pedig 3-4 óra.

Leyland

A Leyland átlagos száradási ideje 2-6 óra a standard matt emulzió esetében, a gyorsan száradó emulziók tartománya átlagosan 3-4 órát vesz igénybe.

Döntő gondolatok

A jól előkészített, száraz, alacsony páratartalmú, száraz időben, 20-25 fok körüli festett felület optimális emulziós festési feltételeket biztosít. Most, hogy ismeri az emulziós festék száradási idejének minden titkát, mi lesz a következő lakásfelújítási projektje?

Kategória
Ajánlott
Lásd Még: