Az alapozófesték végső útmutatója

Tudja Meg Az Angyal Számát

2021. november 28. 2021. október 20

Bármilyen festési munkánál a felület megfelelő előkészítése kulcsfontosságú a sima, professzionális és hosszan tartó felület eléréséhez. Az alapozófesték létfontosságú lépés a felület előkészítésekor.



A munkához megfelelő alapozó vásárlása ijesztő lehetőség lehet. A barkácsboltban tartózkodik, és a konzervdobozok végtelen szigeteivel néz szembe, amelyek mindegyike elkeserítően hasonlít. Bármilyen festési munkánál a felület megfelelő előkészítése kulcsfontosságú a sima, professzionális és hosszan tartó felület eléréséhez. Primer A festés elengedhetetlen lépés az előkészítés során a felületed.



Akár sötét színű belső falakat fed le, akár faajtókat fest, vagy fémfelületeket festékkel, csábító lehet, hogy azonnal felvegye az új színt.



Az alapozó festék használata jelentősen javítja a kész festési munkája színvonalát, és megéri a plusz időt és erőfeszítést. A professzionális felületkezelés mellett az alapozófesték használata gyakorlati előnyökkel is jár, például megakadályozza a foltokat és semlegesíti a szagokat. Tehát egyelőre tegye félre a fedőfesték-dobozt, és olvasson tovább, hogy megtalálja a feladatához megfelelő alapozófestéket.

Ilyen jó felület egyszerűen nem lehetséges alapozófesték használata nélkül.



Tartalom elrejt 1 Mi az az alapozófesték és mit csinál? két Különböző típusú fa alapozók 3 Alapozók vakolathoz 4 Fémspecifikus alapozók 5 Alapozni kell festés előtt? 6 Használjon alapozó festéket a belső falakhoz? 7 Mist Coat vs Primer 8 Mi a különbség az alapozó és az alapozó között? 9 Famunka hibái és mikor kell faalapozót használni 10 Alapozófesték felvitele 10.1 Hány réteg alapozó fán? 10.2 Hány réteg alapozó a fémen? 10.3 Hány réteg alapozó a vakolaton? 10.4 Kapcsolódó hozzászólások:

Mi az az alapozófesték és mit csinál?

Az alapozó festék az első festékréteg, amelyet a felületére visz fel. Ha te fafestés vagy fém, akkor már előkészítette a felületet csiszolással és vízkőmentesítéssel stb. Az alapozófesték legyen a bevonat és festékrendszer első lépése.

Csábító lehet, hogy kihagyja az előkészítési szakaszt, amikor nagyon szeretné látni a kész terméket, és arra vágyik, hogy ezt a merész színpompát felvegye a felületére.

Az alapozó használata azonban szinte mindig megéri az extra erőfeszítést. Az alapozó egy réteget ad a nyers felület és az azt követő festékrétegek közé. Porózus felületeken ez kisimítja a felületet, így elkerülhető a későbbi felesleges festékrétegek és az egyenetlen végeredmény.



Az alapozófesték segít abban is, hogy az alap- és fedőbevonat tapadjon a felületre, amelyen dolgozik.

Bár az alapozó felhordásához használhat hengert vagy szórópisztolyt, a legjobb ecsettel felvinni. Jobban szabályozhatja a felhasznált termék mennyiségét, és könnyen érezheti a száraz foltokat vagy azokat a területeket, ahol az alapozó túl vastag lehet.

Különböző típusú fa alapozók

Egy fából készült lépcső, amelyet Johnstone’s Wood Primer-rel alapoztak, majd tojáshéj fedőréteggel.

Ha fát fest, akkor a festés megkezdése előtt alapozót kell használnia. A fa, különösen a puhafa nagyon porózus, ezért alapozó használata megakadályozza, hogy a festék beszívódjon a felületbe. Számos különböző típusú alapozó létezik fára, ezért olvasson tovább, hogy megtalálja a fafestési projektje számára megfelelőt.

Vízbázisú alapozó használható belső és külső felületekhez, például famunkákhoz, vakolathoz és farostlemezhez. Vigye fel a vízbázisú alapozót ecsettel, hengerrel vagy spray-vel. Ecsetet javasolunk, mert ez segít az alapozónak behatolni a felületbe, és betömi az esetleges lyukakat. Ezután tisztítsa meg az ecsetet vízzel.

Mint a vízbázisú alapozó, oldószeres alapozó használható belső és külső felületeken, beleértve a fa-, cement- és építőlemezeket. Ezt az alapozót ecsettel, hengerrel vagy szórással lehet felvinni. Mivel az oldószeres alapozó olaj alapú, a berendezést lakkbenzinnel vagy kefetisztítóval kell megtisztítania.

Fehér és rózsaszín fa első egy általános célú alapozó. Nem mérgező és strapabíró, azaz kívül és belül egyaránt használható. Biztonságosan használható olyan felületeken, amelyekkel gyerekek és háziállatok érintkezhetnek. Vigye fel ezt az alapozót ecsettel, majd tisztítsa meg lakkbenzinnel.

Alumínium fa alapozó puhafára és korábban favédőszerrel kezelt felületekre használható. Vigye fel ecsettel, és tisztítsa meg a berendezést lakkbenzinnel.

444 angyal szám jelentése a szerelemben

Univerzális fa/fém alapozók használható új fára, falazatra, fémre és vakolatra, kívül-belül. Vigye fel ecsettel, majd tisztítsa meg lakkbenzinnel.

Alapozók vakolathoz

A csupasz vakolatra alapozót kell használni. Ez a kép azt mutatja, hogy mi történik, ha közvetlenül a csupasz vakolatra fest, anélkül, hogy először ködbevonattal alapozna.

Az újonnan vakolt falak és felületek porózusak, ezért alapozó használata a későbbi alapozó- és festékrétegek felhordása előtt kulcsfontosságú a kiváló felület eléréséhez.

Víz hozzáadása egy emulzió A festék ködbevonatot ad, amely alapozóként használható újonnan vakolt felületeken. Kövesse a gyártó útmutatásait a festék vízzel való hígítására vonatkozóan. Egy vödörben keverjük össze, és ecsettel vigyük fel a felületre.

Stabilizáló megoldás porszerű felületeken használják. Ez az alapozó tömítést hoz létre a felületen, megakadályozza, hogy a porszerű felület beavatkozzon a festékrendszerbe , valamint megakadályozza, hogy festéke behatoljon a porózus vakolatfelületbe.

Ha építőanyagokat, például vakolatot, téglafalat és betontömböt fest, szüksége lesz egy lúgálló alapozó . Ahogy a neve is sugallja, ezt az alapozót lúgos felületeken való használatra tervezték. Vigye fel az alapozót ecsettel, hengerrel vagy spray-vel.

Spirit alapú alapozó beltéri és kültéri felületeken használható. A sellak alapú alapozó kiválóan alkalmas a foltok és szagok tömítésére a belső falakon és a mennyezeten, valamint külső felületek alapozására is használható. Vigye fel ecsettel, hengerrel vagy spray-vel.

Fémspecifikus alapozók

Fémfelületek festése otthonában és kertjében – gondoljon a kertkapukra, garázskapuk , és alumínium ablakkeretek – jó módja annak, hogy felfrissítse a teret. Mielőtt elkezdené a fémfelületek festését, alapoznia kell azokat, hogy a festék hozzátapadjon a sima fémfelülethez.

Az alapozónak két alapvető típusa van: egycsomagos alapozó , ami egy doboz előre összekevert alapozó oldat, és kétcsomagos alapozó , amely két dobozban kerül forgalomba, amelyeket össze kell keverni, mielőtt a fémfelületre felvinné. Mindkettőt felviheti ecsettel, hengerrel vagy szórással közvetlenül a megtisztított fémfelületre, és segít megelőzni a fém korrodálódását.

maratási alapozó kezeletlen vasfémekhez, köztük alumíniumhoz, cinkhez, rézhez, sárgarézhez, ónhoz és acélhoz használják. Vigye fel ecsettel, vagy szórással.

Ha olyan felületet fest, amely hajlamos a rozsdásodásra, cink-foszfát egy rozsdagátló alapozó, és megakadályozza a fém rozsdásodását. Ez az alapozó minden vasfém felületre alkalmas, ecsettel vagy hengerrel felhordható. Az ecsetet és a felszerelést lakkbenzinnel kell megtisztítania.

Vízbázisú alapozó egy gyorsan száradó alapozó, amely minden fémen használható. Ez az alapozó beltéri és kültéri használatra alkalmas, ecsettel vagy hengerrel felhordható.

univerzális alapozó használható csupasz fára, fémre, vakolatra és falazatra, így nagyszerű lehetőség, ha több felületet fest a ház körül. Vigye fel ezt az alapozót ecsettel vagy hengerrel.

Ha új vagy horganyzott fémet fest, harapós megoldás egy alapozó, amely megváltoztatja a fém felületét, vagyis a festékrendszere hozzátapad a felülethez. Felhordáskor az oldat feketévé színezi a fémet. Ezt az alapozót ecsettel vigye fel.

Alapozni kell festés előtt?

A legtöbb esetben a festés megkezdése előtt alapozni kell a felületet. Fa- vagy fémfestési projekteknél elengedhetetlen a felület alapozása. Mivel a fa porózus, egy réteg alapozó festék megakadályozza, hogy a festék beszívódjon a fába. Az alapozó segít a későbbi festékrétegek felületéhez tapadni – különösen fontos fém vagy fényes felületek esetén.

Néha, ha belső falakat fest, nem szükséges alapozót használni. Az alábbiakban részletesebben elmagyaráztuk, mikor érdemes alapfestéket használni a belső falakon.

Használjon alapozó festéket a belső falakhoz?

A legtöbb esetben valószínűleg nincs szüksége alapozó festékre a belső falakhoz. Vannak kiváló minőségű festékek a piacon, amelyek némileg feleslegessé teszik a belső falak alapozófestékét. Ennek ellenére van néhány olyan eset, amikor szeretné alapozni a belső falakat a sima felület érdekében.

Ha te sötét színre festve világosabb színnel a fal alapozása segít lefedni a sötét falat, és az új szín telítettebbnek és pigmentáltabbnak tűnik, anélkül, hogy sok-sok rétegre lenne szükség. Ha egy sötét színű falat alapozófestékkel fest át, akkor ugyanolyan óvatosan járjon el, mint az új színével. Ha az alapozó foltosnak és egyenetlennek tűnik, az új színe is az lesz.

Alapozófesték használata jó ötlet, ha porózus a felületed . A falak porózussá válhatnak, ha a levegőben lévő nedvesség felszívódik. A konyhák és fürdőszobák falai nagyobb valószínűséggel válnak porózussá, mint más helyiségek a megnövekedett páratartalom és a levegőben felhalmozódó nedvesség miatt. A falak festés előtti alapozása megakadályozza, hogy a festék felszívódjon a falba.

Ha a te falak foltosak , akkor alapozófestéket kell használnia a folt elfedésére és annak megakadályozására, hogy az új festékre hatással legyen. Kiömlések és szivárgások történnek, és bár ez frusztráló lehet, ez nem feltétlenül jelenti a professzionális minőségű festés végét. Az egyenletes eredmény érdekében javasoljuk, hogy ne csak a foltot, hanem az egész falat vigye fel alapozófestékkel. Ez vonatkozik a mennyezeti foltokra is.

Ha te festés fényes felületre , alapozó használata nélkül nehezen tapad meg a festék. Ha a falait korábban magasfényű vagy zománcfestékkel vonták be, akkor szinte biztos, hogy a festés megkezdése előtt alapozófestéket kell felvinnie, sőt, ha nagyon magas fényű, az alapozás előtt finoman csiszolnia kell a felületet.

Lehet, hogy megtalálja a sajátját a falaknak szaga van és bár kellemetlen, a falak könnyen felszívják az erős szagokat, például a cigarettafüstöt vagy a főzés szagát. Mivel az alapozó tömítőanyagként működik, a bevonat felhordása elzárja a szagokat, semlegesíti a helyiség szagát.

Mist Coat vs Primer

A ködbevonat egy vízbázisú alapozó. A ködbevonatot úgy készítheti el, hogy vizet ad az emulziós festékhez (kövesse a gyártó útmutatásait a festék keverésére vonatkozóan). A ködbevonat és az alapozó között az a különbség, hogy a ködbevonatot csak új vakolatra szabad használni. Más felületek, például fa és fém alapozásához fa- vagy fémspecifikus alapozót kell használni.

Mi a különbség az alapozó és az alapozó között?

Az alapozófesték és az alapozóréteg hasonlónak tűnhet, és bár vannak keresztezések, eltérő célokat szolgálnak.

Először az alapozót kell felhordani, és ez segíti az alapozóréteget és a későbbi festékrétegek tapadását a festett felületre. Az alapozóhoz hasonlóan az alapozó is segít a porózus felületek simításában, de nem javasoljuk az alapozóréteg kihagyását.

Az alapozófesték után kerül felhordásra az alapozóréteg, amely sima, egyenletes réteget biztosít az utolsó színes festékréteg felviteléhez. Néhány jó minőségű festék kombinálja az alapréteget a festékkel, ami sima és egyenletes felületet eredményez anélkül, hogy külön alapozóra lenne szükség.

Famunka hibái és mikor kell faalapozót használni

Ha hibát talál a meglévő faanyagában, egy fa alapozó segíthet a probléma megoldásában.

Repedések fában gyakoriak, és száraz körülmények vagy hő okozhatják. Ha repedéseket talál a fán, dörzsölje le a területet finom csiszolóanyaggal az erezet irányába, majd használjon alapozót a területre (lásd a „Különböző típusú faalapozó” részt, hogy megtalálja a legjobb alapozót a munkához). a repedés méretéhez képest előfordulhat, hogy dugót kell behelyeznie a sima felület érdekében.

Nyitott ízületek Gyakoriak, amikor az építés során összetapadt fa kiszárad és összezsugorodik. Töltsük ki a hézagokat fa töltőanyaggal és csiszoljuk le finom csiszolóanyaggal, majd használjunk alapozót a felületre.

A puhafa különösen hajlamos lehet gyanta váladékozás , ahol a természetes gyanta a felszínre kerül, megfestve a fát. Ez a gyanta megnehezíti a festék tapadását a fához. Ha ez megtörténik, vigyen fel alumínium alapozót a fára. Az alapozó megakadályozza, hogy a gyanta átszivárogjon, és ne veszélyeztesse a festékrendszert.

Végszemcsés a fa erezetében átmetszett faanyag eredménye, és nagyon nedvszívó. Ha erezetű fával dolgozik, két réteg alapozóra lesz szüksége a felület megfelelő lezárásához, és megakadályozza, hogy a festék és más nedvesség felszívódjon a felületbe.

Alapozófesték felvitele

Bár a legtöbb alapozót ecsettel, hengerrel vagy szórással lehet felvinni, a legjobb ecsettel felvinni. Ennek az az oka, hogy jobban tudja irányítani a felhasznált erőt, és jobban érzi a száraz vagy vastag területeket a felületen, mint henger vagy spray használatakor. Fontos, hogy az egész területet lefedje, és ösztönözze az alapozót, hogy az ecsettel behatoljon a felületbe, különösen a porózus felületeken, mint a fa és a vakolat.

Hány réteg alapozó fán?

Ha a fa előkezelt, egy réteg alapozó elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a festék felszívódását és elősegítse a festék tapadását. Ha a fa kezeletlen, vagy ha a felületen erezet van, akkor két réteg alapozóra lesz szüksége a hatékony tömítés érdekében.

Hány réteg alapozó a fémen?

A legtöbb fémfelületen elegendő egy réteg alapozó. Mivel a fém nem porózus felület, mint a vakolat és a fa, az alapozónak nem kell beszívódnia a fémbe. Feladata annak biztosítása, hogy a következő festékrétegek tapadjanak a felületre, és ehhez egy réteg elegendő lesz.

Hány réteg alapozó a vakolaton?

Új vakolat esetén két réteg alapozó felhordását javasoljuk. A nyers vakolat nagyon porózus, és a felület megfelelő tömítéséhez ideális két réteg alapozó ecsettel vagy hengerrel felhordása.

Kategória
Ajánlott
Lásd Még: