Hogyan távolítsuk el az Artexet a falakról és a mennyezetekről

Tudja Meg Az Angyal Számát

2021. december 27

Az Artex annyira népszerű volt a hatvanas-hetvenes években, hogy a márkanév az összes texturált falbevonat szinonimájává vált, ugyanúgy, ahogyan a Kleenex a papírzsebkendők általános szava. Vannak, akik nosztalgikus bájt találnak az Artexben, de ha nem vagy rajongó, akkor szembesülhet azzal a kihívásokkal teli és zűrzavaros projekttel, hogy eltávolítsa otthona padlójáról és faláról a sima vakolat érdekében.



Ezek a lépésről lépésre szóló utasítások végigvezetik Önt a folyamaton, és segítenek eligazodni az egészségügyi és biztonsági megfontolások között.



Tartalom elrejt 1 Biztonsági szempontok két El tudja távolítani az Artexet saját maga? 3 Használhat tapétaragasztót az Artex eltávolítására? 4 Hogyan távolítsuk el az Artexet a falakról 5 Hogyan távolítsuk el az Artexet a mennyezetről 6 Végső gondolatok 6.1 Kapcsolódó hozzászólások:

Biztonsági szempontok

Már az Artex eltávolításának említése is aggodalomra ad okot, és kérdéseket vet fel az azbeszttel kapcsolatban. A felújítás megkezdése előtt tisztában kell lennie azzal Artex és bármely más texturált dekoratív kész falak és mennyezetek azbesztet tartalmazhat.



A gyártás során általában a texturált bevonat merevítésére használták, hogy elősegítsék a minták kialakítását a felületben. Sajnos nem lehet ránézésre megállapítani, hogy az Artex tartalmaz-e azbesztet vagy sem, de annak tudatában, hogy 1999-ig nem tiltották be, és az azbeszttartalmú anyagokat széles körben használták az ezt megelőző évtizedekben, a legjobb, ha téved. az óvatosság oldalán.

Általános szabály, hogy az 1980 előtt alkalmazott Artex nagy valószínűséggel tartalmaz azbesztet, a 80-as és 90-es évek texturált felületei szintén tartalmazhatnak azbesztet, míg az 1999 után használt anyagokban néhány ritka kivételtől eltekintve nem szabad azbesztet tartalmazniuk. .



Míg az azbeszt a természetben előforduló ásványi anyag, és az azt tartalmazó texturált dekorbevonatok biztonságosnak tekinthetők, ha in situ zavartalanul és jó állapotban hagyják, az azbeszt veszélyes, sőt rákkeltő lehet, ha porként belélegezzük, például eltávolításkor.

Ha úgy gondolja, hogy a mennyezeti vagy fali texturált bevonat azbesztet tartalmazhat, szakértői tanácsot kell kérnie. A lehetséges kockázatok azonosítása és felmérése érdekében kapcsolatba léphet egy azbesztfigyelő céggel.

Egy másik lehetőség, ha vásárol egy azbeszt mintavevő készletet, és egy kis mintát küld az anyagból egy szaklaboratóriumba, hogy megvizsgálja, ez viszonylag olcsón megtehető online, és néhány napon belül meglesz az eredmény.



Ha otthonában számos helyről távolítja el az Artexet, valószínűleg az a legjobb, ha minden területről mintát tesztel, mivel nem lehet biztos benne, hogy mindegyiket egy időben, ugyanazzal a bevonattal vitték fel.

El tudja távolítani az Artexet saját maga?

Ha azt gyanítja, hogy otthonában az Artex azbesztet tartalmaz, ne kísérelje meg saját maga eltávolítani a potenciálisan veszélyes anyagot, mielőtt azonosítaná az azbeszt jelenlétét és kockázatértékelést végezne.

Az eltávolítás helyett érdemes még megfontolni a vakolást a texturált felületre (ehhez általában legalább két réteg vakolat szükséges), vagy új gipszkartonnal lefedni.

Ha az Artex-et ebben a században alkalmazták, és Ön felismerte, hogy azbesztmentes, és kényelmesen végezheti a munkát, akkor igen, gond nélkül eltávolíthatja a texturált felületet.

Használhat tapétaragasztót az Artex eltávolítására?

Ez egy költséghatékony módszer a régi Artex falakról való eltávolítására. Bár rendetlenné válhat, ezért készítse elő a helyet leejtő kendőkkel, hogy megkönnyítse a tisztítást

  1. Vigyen fel bőséges réteg vastag tapétapasztát ecsettel az Artex felületre.
  2. Hagyja száradni körülbelül egy órán keresztül.
  3. Széles fém festékkaparóval vagy favésővel távolítsa el a texturált dekoratív bevonatot a falról.

Ügyeljen arra, hogy ne sértse meg az alatta lévő gipszkartonokat, különben a vártnál több munkával és költséggel járhat.

Hogyan távolítsuk el az Artexet a falakról

A piacon számos speciális eltávolító termék található, amelyeket felfesthet az Artex-re falakra és mennyezetekre. Akár egy óra száradási idő szükséges, ami után viszonylag könnyen le lehet húzni az Artex-et.

Az Artex falakról való eltávolításának egy jól bevált módszere, ha kicsit munkaigényesebb, a gőzölő használata. Ez időt és türelmet igényel, de jó eredményeket érhet el.

1. lépés: Védje meg a padlót és a bútorokat poros kendőkkel

2. lépés: Viseljen pormaszkot és kesztyűt

3. lépés: Töltse fel a tapétagőzölőt forró vízzel, és ha kész, lassan és egyenletesen vigye fel a gőzt a felületre

4. lépés: Használat közben ellenőrizze, hogy az Artex megfelelően megpuhult-e gőzzel.

látom 10:10

5. lépés: Használjon hosszú nyelű fémkaparót erős, de egyenletes nyomással, hogy távolítsa el az anyagot az aljzatról.

Ne feledje, hogy ha a gőzölőt hosszabb ideig egy helyen hagyja, az károsíthatja az aljzatot, ezért továbbra is lassan, de egyenletes ütemben mozgassa a gőzölőt a felületen. Az Artex hajlamos elfolyósodni, ha túl meleg lesz, és lecsepeghet és beszennyezheti a felületeket.

Hogyan távolítsuk el az Artexet a mennyezetről

Az Artex mennyezetről történő lekaparása és lecsiszolása gyakran a preferált módszer. Az egyetlen dolog, ami garantált az Artex mennyezetről történő eltávolításakor, hogy rendetlen lesz.

1. lépés: A felkészülés létfontosságú. Ha teheti, távolítson el minden bútort a szobából. Fedje le az összes többi elemet műanyaggal, és védje le a padlót leejtő kendővel

2. lépés: Első a biztonság. Viseljen védőszemüveget, hogy megvédje a szemet a törmeléktől, pormaszkot és munkakesztyűt.

3. lépés: Munka szakaszokban. Csupaszítókéssel távolítson el annyi Artex-et az egyes szakaszokról, mielőtt a következőre lépne

4. lépés: Készítse elő a hézagot a gyártó utasításai szerint, és vigyen fel vékony réteget ragasztókéssel, hogy kiegyenlítse a felületet. Hagyja száradni egy éjszakán át

5. lépés: Finom csiszolópapírral finoman csiszolja vissza a felületet simára.

6. lépés: Miután megtörölte egy nedves ruhával, a mennyezet készen áll a festésre.

Végső gondolatok

Tagadhatatlan, hogy a választott módszertől függetlenül az Artex eltávolítása nem könnyű feladat. Ha az Artex azbesztet tartalmaz, akkor néha jobb megoldás lehet egy festékréteggel felfrissíteni, vagy gipszkartonnal vagy gipszkartonnal letakarni, mintha az eltávolítással megzavarná.

Ha azbesztmentes, és elhatározta, hogy végleg megszabadul tőle, akkor egy kis felkészüléssel, türelemmel és idővel érdemes lesz elvégezni.

Kategória
Ajánlott
Lásd Még: